Jdi na obsah Jdi na menu
 


Za pražskými legendami

12. 6. 2012

1. zastavení = Martinický palác a 1. úkol (Najít rostlinu, kterou měli Martinicové ve znaku)

 V roce 1583 byla budova prodána Jiřímu Bořitovi z Martinic na Smečně, který ji začal přestavovat. Ve znaku mají hvězdu a leknínové stvoly s kořeny.

Palác byl v majetku rodu Martiniců až do roku 1788, kdy rod vymřel.

 2. zastavení = Kostel sv. Jana Nepomuckého + 2. úkol (Kolik hvězd má kolem hlavy)

 Legenda o Janu Nepomuckém:

Legenda jej proměnila ve zpovědníka královny Žofiejelikož nechtěl vyzradit královnino tajemství jejímu manželovi králi Václavu IV., byl umučen. Jeho tělo je večer o deváté hodině vhozeno z pražského Kamenného (Karlova) mostu do Vltavy. Nad jeho tělem se objevilo 5 hvězd.
(Proto je sv. Jan Nepomucký patronem vod.)

3. zastavení = Klášter kapucínů   

Na fasádě si nelze také nevšimnou zajímavého prvku, dělových koulí. Tyto jsou „upomínkou“ na léta 1741 – 1742 a rok 1757, kdy byl klášter poškozen při obléhání Prahy.

4. zastavení = Loretapochodní…

Nejznámější česká barokní Loreta byla postavena v 17. století v hlavním městě Praze. Předloha k ní stojí v italském městě Loreto. Podle legendy byl domek Panny Marie přenesen anděly z Nazareta právě do tohoto města. Odtud tedy pramení pozdější budování Loret v celé Evropě.

V Praze se tohoto úkolu ujal rod Lobkowiczů, na který je pamatováno v nápisu přímo ve svaté chýši. Uvnitř je na stříbrném oltáři posvátná soška Panny Marie Loretánské vyřezaná z černého dřeva.
Stěna chýše je na jednom místě záměrně otlučena – napodobuje se tím poškození původní kaple, do které podle legendy uhodil blesk, aby ztrestal bezbožníky. Pod chýší je hrobka zakladatelů a mecenášů pražské Lorety Lobkowiczů.
Legenda o zvonech: 

Legenda vypráví, že kdysi žila nedaleko kostela na Novém Světě chudá vdova, která měla tolik dětí, kolik bylo zvonků v Loretě. Schovávala pro ně stříbrňáky,

dar od jejich kmotřenky, které měly dostat až dorostou. Rodinu však postihl mor a začalo umírat jedno dítě po druhém. Matka vždy vzala jeden peníz na vypravení pohřbu a ještě zbylo na zvonění umíráčku jedním z loretánských zvonů. Když takto vyprovodila své poslední dítě, onemocněla sama. Posteskla si jen, že už nemá nikoho, kdo by se na poslední cestě postaral o ni a v tu chvíli se rozezněly všechny zvonky krásnou melodií. Vdova se zaposlouchala do zvuků, které jí připomínaly hlásky jejích dětí a s klidem a mírem ve tváři usnula navždy.

5. zastavení = Strahovský klášter + úkol

Úkol se vztahuje ke sv. Norbertovi, zakladateli premonstrátského řádu. Knězem se stal po zasažení bleskem.